TOELATING DOEN?

Toelating doen is best wel spannend en wij krijgen hier vaak vragen over binnen. Om jullie zo goed mogelijk te informeren hebben we de meest gestelde vragen op een rijtje gezet:

Is er een selectieprocedure verbonden aan Academie Artemis?
Om te kunnen starten met een opleiding aan Academie Artemis moet je over de vereiste vooropleiding beschikken en een toelatingsopdracht uitvoeren. De opdracht wordt mondeling gepresenteerd aan de toelatingscommissie. Tijdens dit gesprek wordt gekeken naar motivatie, originaliteit, verbale communicatie en creatief talent. Het inschrijfgeld voor de toelatingsopdracht bedraagt 75 euro.

Welke vooropleiding is vereist?
De Bachelor Allround Styling vereist mbo- 4 of minimaal Havo. De deeltijdopleiding richt zich met name op mensen die reeds zijn afgestudeerd aan een HBO opleiding en al werkervaring hebben.

Als ik een cursus heb gevolgd, word ik dan automatisch toegelaten tot de opleiding?
Nee, een cursus is geen vooropleiding en garandeert dus geen toelating tot de opleiding. Wel is onze ervaring dat cursisten die de cursus Basis Styling hebben gevolgd, een grotere kans maken om toegelaten te worden. Veel cursisten volgen een cursus om uit te vinden of de opleiding eventueel geschikt voor ze is, of ze het leuk vinden, of ze het niveau aan kunnen, etc.

Moet de opdracht voor het toelatingsgesprek ter plekke gemaakt worden?
Het is de bedoeling dat je de toelatingsopdracht thuis maakt en online presenteert aan de toelatingscommissie. Op de toelatingsdag zelf, die 1 dagdeel – ochtend of middag – in beslag neemt, krijg je een tweede opdracht die je ter plekke uitvoert. In de loop van de ochtend of middag word je uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek. Dit gesprek, waarin je de opdracht toelicht en waarin er ruimte is voor vragen, duurt maximaal 15 minuten.

Hoe lang duurt de toelating?
Voor de toelating staat 30 minuten gepland. Het werk is al van te voren bekeken door de commissie en je hebt dan zelf 15 tot 20 minuten de tijd om het werk verbaal te presenteren. De commissie kijkt mee naar het werk op hun schermen tijdens de toelating en zij zullen ook vragen stellen. Als er geen vragen meer zijn dan wordt de toelating afgesloten en gaat de commissie deze beoordelen.

Ik ben aangenomen, hoe gaat dat verder?
Nadat je de toelating hebt gedaan en deze is positief beoordeeld, wordt het verwerkt door de studenten administratie. Er wordt je een contract toegezonden en bij het retour ontvangen van je contract is je inschrijving bij Academie Artemis een feit en start je in het komende studiejaar.

Voor hoeveel mensen doe ik de toelating?
De commissie bestaat uit twee personen. Komen zij er niet uit om tot een beoordeling te komen, hebben zij twijfel, dan kan een tweede gesprek volgen met andere Artemis medewerkers, om tot een juist studieadvies te komen.

Is er een mogelijkheid om van te voren te sparren met iemand van Artemis?
Nee dat is niet mogelijk. Wel kun je tijdens de opendagen vragen stellen aan studenten hoe zij de toelating hebben ervaren en of zij tips hebben. We willen graag zien wie jij bent en hoe jij invulling hebt gegeven aan de opdrachten.

Wat moet er in de portfolio?
Hier kun je werk in presenteren wat je ooit al gedaan/gemaakt hebt. Dat kan werk/opdrachten uit je vooropleiding zijn, of heb je als hobby bijv. fotografie / tekenen / schilderen, laat dat zien in je portfolio. Maak wel goed keuzes!

Moet het hele stilleven voor de tekenopdracht nagetekend worden?
Nee. Je mag ernaar kijken en je laten inspireren door het stilleven om tot jouw tekening te komen. Je mag ook items uit het stilleven nemen om die te gebruiken in je tekening. Kijk ook met welk materiaal, mag met potlood, zwart/wit of kleurrijk, stiften, verf, of anders. Wat belangrijk is, dat je dit per tekening in 30 minuten doet en dat je twee tegenstellingen  met titels kan presenteren en onderbouwen he je tot deze tekeningen bent gekomen.

Hoe gaat de elevator pitch in zijn werk?
Wie ben jij en waarom moeten wij je aannemen? Aan de hand van een voorwerp of voorwerpen (maak daar een foto van) mag je vertellen wie je bent en waarom jij geschikt bent voor de opleiding bij Academie Artemis. Het kan ook een inspiratie wand of hoekje uit je kamer zijn wat je dierbaar is en verteld wie jij bent.

Wanneer hoor je de uitslag?
De toelatingen zijn in de ochtend van 10.00 tot 13.00 uur en we streven ernaar om dezelfde middag al een uitslag te geven.

Ik heb toelating gedaan maar kan dit collegejaar niet beginnen?
Als je toelating hebt gedaan en je ontvangt het contract, kun je ons een bericht sturen dat het dit jaar niet lukt om te beginnen. Je toelating blijft een jaar geldig.

Krijg je het inschrijfgeld terug als je niet wordt aangenomen?
Nee bij een negatief studieadvies vindt er geen restitutie van het inschrijfgeld plaats.


Ben je benieuwd naar de toelatingsopdracht? Bekijk hem hier!